Przepisy
mniam mniam :)
To ja też coś dorzucę. Gdyby ktoś miał ochotę na pyszne ziemniaczki i zupkę... Najpierw kartofelki. 8-10 ziemniaków gotujemy w mundurkach. Obieramy, posypujemy solą i pieprzem. Panierujemy: najpierw w mące, potem w dwóch roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej wymieszanej z sezamem (mniej więcej pół na pół). Stopić tłuszcz w naczyniu żaroodpornym, ułóżyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec na rumiano, kilka razy obracając w czasie pieczenia. Mają taką bossską skórkę wesoły Dobre do smażonych i pieczonych ryb. Zresztą, same też pycha oczko Wczoraj je robiłam, i dziś będę powtarzać wesoły Przepis znalazłam niedawno na którymś z portali internetowych, ale nie pamiętam na którym
zakręcony
mam tez fajną zupkę po meksykańsku
Składniki:
•3 kostki rosołowe
•2 cebule
•Listek laurowy
•50 dag mielonego mięsa
•1 czerwona papryka
•3 ząbki czosnku
•Po pół puszki kukurydzy i czerwonej fasoli
•Majeranek, zioła prowansalskie
•Koncentrat pomidorowy
•Bułka tarta

To są składniki z przepisu. Ja generalnie wszystko podwajam, bo zawsze gotuję duuuuży garnek.

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oliwy. Zagotowujemy bulion i dodajemy tę cebulę. Wrzucamy listek laurowy.
Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy rozgnieciony czosnek, i trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kulki (takie na jeden kęs) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy 10 minut.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy 10 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę, i pozostałe ząbki czosnku. Chwilę gotujemy.
Zupę przyprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, dodajemy kilka łyżek koncentratu, mieszamy.
Ja do tej zupy dodaję jeszcze sporo mleka (tak 1,5 szklanki). Wg mnie ona ma mieć taki pikantno-słodkawy posmak. Mleko fajnie komponuje się z majerankiem. Ale to od siebie dodaję, mleka nie ma w przepisie. Ten przepis pochodzi z takiego miesiecznika "Przyślij przepis" - to taki niewielki zeszycik, do kupienia w kioskach.


  PRZEJDŹ NA FORUM