Pieczenie chleba
tricks & tips :)
Chlebek, który wychodzi, ślicznie pachnie i super smakuje. Przepis jest z forum dla mam z trójmiasta. Naukowo to by takie cytowanie wygladało tak : Chlebek (na podstawie Ana i wsp., 2009):lol

chleb z susznymi pomidorami i ziolam

800 g maki
500 ml wody
2.5 łyżeczki drożdży instant
0.5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
10 suszonych pomidorów albo więcej , fajne są te z oliwy w słoiczku, pokrojone
2 łyczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka koncentratu
przyprawy oregano. bazylia, zioła prowansalskie, papryka jak kto lubi


do polowy wody dodajemy 2.5 łyż drożdży i cukier, czekamy aż bąbelkuje tj 5min

dodajemy resztę wody, mąkę, sól, oliwę pomidory, koncentrat, przyzprawy, wsio do miski mieszamy, wyrabiamy z 5min i robimy kulkę
kulkę przykrywamy ściereczką lnianą najlepiej i niech sobie rośnie ok 2 godzin

kulkę po 2 godzinach znowu wyrabiamy, formujemy chlebek ,kładziemy na papier do pieczenia w brytwance i zostawiamy na kolejne 30min pod przykryciem - lniana ściereczka

piekarnik nagrzewamy do 220C i chlebek pieczemy 30-35min

Smacznego !!


  PRZEJDŹ NA FORUM